Titus Brandsma
Titus Brandsma (geboren als Anno Sjoerd Brandsma te Oegeklooster bij Bolsward, 23 februari 1881 – Dachau, 26 juli 1942) was een Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en publicist uit Friesland. Brandsma was specialist in middeleeuwse mystiek en zelf mysticus. Als sterk maatschappelijk betrokken priester nam hij initiatieven op het gebied van de katholieke emancipatie, het katholieke onderwijs en de journalistiek.
Waarom hebben we gekozen voor de naam Parochie Sint Titus Brandsma?
Titus Brandsma was een bijzondere man, die bekend stond om zijn moed, geloof en betrokkenheid bij de gemeenschap. Hij was een Nederlandse karmeliet, hoogleraar, journalist en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Titus Brandsma is geboren in een klein dorpje bij Bolsward. Hij was naast karmeliet en priester, ook journalist, hoogleraar en rector magnificus van de eerste Katholieke Universiteit in Nederland, die in Nijmegen, waarvan hij mede-oprichter is geweest. Hij stond bekend om zijn inzet voor persvrijheid van de katholieke kerk. Als journalist bracht hij het geloof onder de aandacht in de media. Ook was hij bijzonder maatschappelijk betrokken. Hij stond altijd klaar om anderen te helpen. Hij gaf steun en compassie aan de medemens.
​
Hij is in Nederland vooral bekend om zijn strijd tegen het nationaal socialisme. Deze strijd tegen het onrecht voerde hij geweldloos als journalist en priester. Hij werd in 1941 gearresteerd door de Nazi’s en heeft in diverse gevangenissen en kampen gezeten. Ook daar was hij een bijzonder grote steun voor zijn medegevangenen. In 1942 is Titus Brandsma in concentratiekamp Dachau vermoord. Zijn inzet voor zijn medegevangenen is na de oorlog, door de overlevenden verteld. Hij is op 15 mei 2022 heilig verklaard.
​
Titus Brandsma is een voorbeeld van en voor onze tijd. Hij was een man van spiritualiteit en een voorbeeld van nederigheid en naastenliefde. Hij stond altijd klaar om anderen te helpen en te ondersteunen. Hij bracht het geloof onder de aandacht en was hierbij ook actief in het katholieke onderwijs. Hij was maatschappelijke zeer betrokken, ook in zijn strijd tegen het onrecht. Tot het laatst was hij een grote steun voor zijn medegevangenen.
Wij willen zijn naam gebruiken om zo zijn leven en werk actueel te houden in onze parochie. Hij is voor ons een voorbeeld aan de hand waarvan wij onze parochie inhoud willen geven. De waarden betrokkenheid en verbondenheid moeten in de nieuwe parochie voorwaarden zijn om samen een geloofsgemeenschap te realiseren. We willen mensen steun, troost en inspiratie geven en ons samen inzetten voor een rechtvaardige en liefdevolle samenleving.
We hopen dat we als parochie samen kunnen groeien in geloof, betrokkenheid bij de maatschappij en naastenliefde. We kijken uit naar mooie vieringen en activiteiten die we rondom deze naam kunnen organiseren, en hopen dat jullie daar enthousiast over zijn.